perjantai 17. huhtikuuta 2015

Onko vaikeaa lajitella, onko?

Olen tainnut aikaisemminkin kertoa, että talossamme on kellarissa jätehuone. Siellä on suuret keräyslaatikot yleisjätteille, papereille, muovi- ja metallijätteille sekä lasille (tässä maassa voi vain harvaan kauppaan palauttaa muita kuin olutpulloja). Minulle tuottaa suurta tuskaa, tai ainakin harmistusta, käydä ko. huoneessa.

Yleisjätelaatikot haisevat ja ovat aina täpösen täynnä, vaikka talkkari niitä kuskaakin pari kertaa viikossa ulos odottamaan keräysautoa. Paperikeräykseen näköjään voi heittää paperin lisäksi remonttijätettäkin kuten kipsilevyjä tai seinistä revittyä tapettia. Muovi- ja metallijätelaatikkoon ei saisi muovipusseja heittää, mutta kaikenlaista muuta muovia kyllä, ja sitä metallia. Usein siellä on isoja muovisäkkejä täynnä kaikenlaista pakkausmateriaalia, joka minusta kyllä olisi yleisjätettä. Lasilaatikko on täynnä viinipulloja, kaikenlaisia purkkeja ja särkynyttä lasia. Ihan oikeinhan nuo lasijätteet muuten ovat, mutta moniin pulloihin ja purkkeihin on jätetty korkit kiinni. Ne kuuluisivat metallijätteisiin! Hauska muuten seurata, mitä viinejä ja väkeviä juomia naapurustossa juodaan. Joskus olen tajunnut missanneeni juhlat, kun laatikko on ollut täynnä sampanjapulloja. Hiljaa tuntuvat juhlivan meidän talossa.

Minä taidan olla vähän liiankin tarkka jätteidenlajittelija, ja kaikenlainen leväperäisyys ottaa päähän. Talonmies ja vaimonsa viettävät pitkiäkin toveja jätehuoneessa lajitellen uudestaan roskia. Tosin mitä hyötyä siitäkään on, jos kukaan muu ei välitä.

Olen yrittänyt lopettaa liian lajittelun, mutten oikein osaa. Kyllä paperit kuuluu olla papereissa ja muovipullot muovien seassa. Vielä kun olisi kompostijätteelle oma säiliönsä, olisin tyytyväinen. Saako parvekkeelle perustaa kompostin?

J.K. Lääkäri totesi, että selässäni on nivelrikko. Kohta olen yhtä rikkinäistä niveltä varmaan koko akka.

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa nivelrikkoisten kerhoon! Ei hyvä juttu.

    Lajittelu kuulostaa siellä melkoisen toivottomalta. Täällä on sentään aika hyvin levinnyt biojätteiden lajittelukin jopa useille kerrostaloille. Näin omakotitalossa meillä lajitellaan kaikki, biojätteet kompostoidaan ja kovin paljon ei sekajätettä kaatopaikalle meidän taloudesta mene.

    Tiedän erään (poliitikko Satu Hassi, en tiedä tunnetko), joka yritti pitää joskus aikoinaan kompostia parvekkeella, mutta aika pian terveysviranomaiset kielsivät touhun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, kun on kunnon lajittelusysteemi.
      En tunne ko. henkilöä, mutta toki tiedän. Ei ole varmaan ainoa, joka on yrittänyt parvekekompostointia.
      Muutama vuosi sitten luin uutisen jonkinlaisesta penkkikompostista. Se oli kuin puusohva, jossa komposti muhi istuinosan alla. Kaipa sellaisenkin pitäisi olla puutarhassa eikä ainakaa sisätiloissa.

      Poista