sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Puutarhurihommia

Aikoja sitten multaan heittämäni siemet ovat oikein mukavasti itäneet ja kasvaneet. Pelargoniat tosin taisivat lopettaa kasvamisen, kun en ole saanut niitä siirretyksi omiin yksiöihinsä. Petunian kerpeleet ottivat ja kuolivat, mikä ei nyt mikään ihme ole. Yleensä tapan kaikki sisällä kasvavat kasvit. Isoisän puutarhurigeenit eivät ole kovin pitkälle siirtyneet.

Kuolleiden petunioiden multaan työnsin muutaman krassinsiemenen ja nehän lähtivät kasvamaan ihan silmissä. Ovat nyt jo varmaan yli 20 senttiä pitkiä ja roikkuvat pienessä kodissaan ihan solmussa.

Eilen kävin puutarhakaupasta hakemassa yksiöruukkuja tai miksi niitä nyt sanotaan, sellaisia pehmeitä, jostain massasta puristettuja. Ostin multaakin, peräti kaksi kymmenen kilon säkkiä ja silloin iski ikävä. Ei mikään ihmisen ikävä vaan talon ja puutarhan ikävä. Kymmenen kilon multasäkki on kovin pieni. Olen tottunut ostamaan 50 kilon säkkejä ainakin viisi kerrallaan. Mitä on 2 x 10 kg siihen verrattuna? Ei mitään. No, aikansa kutakin. Jospa joskus vielä saisin taas oman, pienen puutarhan.

Nyt aloitan taimieni kouluksen talon tavoille. Myöhemmin keväällä esittelen niille parvekkeen, mutta ensin tarvitsen parvekelaatikoita. Eilen jo sellaisia katselin, mutta vielä en ostanut. Täytyy ensin mitata ja suunnitella, etten vahingossa osta liian monta.

5 kommenttia:

  1. Krassit on minullakin oltava joka kesä. Pitääkin muistaa niitä kohta laittaa esikasvamaan, niin kukkivat sitten nopeammin pihalla.

    Meillä tuotetaan multaa omassa kompostissa, mutta joskus on syytä ostaa kukkapenkeille erilaista (eri bakteerit vai mikä se oli) ja silloin pihaan tuodaan kaksi 500 litran jättisäkkiä. Nosturivipu on siinä autossa lavalla. Litroja on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sekoilin, siis kiloja piti olla, ei litroja. Anteeksi.

      Poista
    2. Minähän voisin hankkia muutaman sataa kiloa multaa peittämään koko parvekkeen. Siihen ruohon siemenet ja olisi oma piha valmis. Tai sitten koko parveke putoaisi alas, taidapa jättää suunnitteluasteelle.

      Poista
  2. Katselin Discovery:ltä että nythän on markkinoilla sellaisia kylvöruukkuja jotka ovat tehty siitä ittestään ja näin ne lannoittavat ilman mitään lisätarpeita. Niitä kait käytettään ulkoistutuksiin tai en ainakaan usko että kukaan sellaista sisälle raahaisi. Vaikka ei päälle päin osannut sanoa mistä ne on tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaiset oliskin hyviä parvekkeella. Ei tarvitsisi kantaa lantasäkkejä yläkerroksiin.

      Poista