maanantai 24. kesäkuuta 2013

Mittarin salainen elämä

Ihmettelin kerran tyttärelleni autoni mittaria, mikä näyttää, kuinka pitkän matkan voin vielä ajaa ennen kuin täytyy tankata. Ajettiin aika pitkään moottoritiellä ja mittari kasvatti kauhealla vauhdilla kilometrimäärää. Tytär hymähteli ja sanoi, että tietysti se noin näyttää, kun se laskee keskikulutuksesta.

Eilen oli taas sellainen päivä, tosin ei ketään kyydissä, jolle olisin asiaa voinut ihmetellä. Koirille en viitsinyt, kun eivät olisi kuitenkaan vastanneet. Ainakaan oikein.

Kotoa lähtiessä mittari näytti, että tankata täytyy ajettuani 334 km. Ajoin kaverin luokse kylään ja takaisin ja käväisin matkalla vielä naapurimaassakin, matkaa tuli yhteensä n. 225 km. Kotipihalla mittari kohteliaasti sanoi, että rouva voi vielä ajella 589 km kunnes täytyy pysähtyä tankkaamaan. En tajua! Toinen mittari selvästi näytti, että polttoaine, tässä tapauksessa diesel, oli vähentynyt. Viisari oli selvästi liikkunut klo 12:n asennosta johonkin 13.30:een. Ihan varmasti polttoainetta oli kulunut!

Tämä on taas tällainen "vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee" -tapaus. Kuinka voi olla, että polttoaine kuluu, mutta jäljellä oleva kilometrimäärä kasvaa? Ei mene tajuntaani tämä.

Ihan piruuttani lähdin aamulla autolla töihin, kun halusin seurata, mitä mieltä mittari tänään oli. Ei tainnut olla mittarilla hyvä päivä, kun töihin päästyäni jäljellä oleva matka oli pudonnut 476:een, enkä ollut ajanut kuin vähän alle 10 km. Mittarissa täytyy olla joku vika.

Taidan ottaa töistä mukaani paperinpalan, jolla teippaan mittarin näkymättömiin. Hämää tuollainen ailahtelevaisuus. Kaipa minä osaan auton tankata viimeistään silloin, kun se antaa valomerkin.

4 kommenttia:

  1. Se on se kaasupedaalin asento eli tyttäresi oli oikeassa - näyttö kun perustuu sen hetkiseen vauhtiin, pykälän valintaan ja moottorin kuormitukseen eli aina vaihtelee. Turhaa elektroniikkaa tavallaan koska polttoainemittari sen viimeisen sanan kuitenkin sanoo - tai itseasiassa moottori, se kun lakkaa käymästä kun soppa loppuu :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos selityksestä :) Kyllä tämä juttu jotenkin menee jo tajuntaan, mutta silti... No, tekniikka tai sen ymmärtäminen ei olekaan vahvin lajini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkimattomia ovat Herran tiet ja vielä tutkimattomampia autoinsinöörien aivoitukset ;)

      Poista
    2. Niillä on vaikeat aivot, insinööreillä.

      Poista